Историята на Монсерат

Феновете на Бийтълс вероятно са запознати със сър Джордж Мартин. Той е този, който роди четирите момчета на Ливърпул. Може да се изненадате да научите, че по-късно той отваря звукозаписна база в Монсерат. Случи се така, че въпросното студио е построено под вулкан. Може би не е идеалното място за авангардно звукозаписно студио, но каквото и да е. Интимните обстоятелства на този малък остров привличат много музиканти, които идват да записват там. Хората на острова не се интересуваха, така че нямаше да се притесняват за последователи, които ги следват по всяко време, когато са на публично място. Те щяха да се нахвърлят около вас, ако бяхте играч на крикет. Сега, като се замисля, изглежда странно, но музикантите може просто да прекарват дните си, без да се притесняват. Колко невероятно е това?

За съжаление, студиото на Мартин съществува само десет години, от 1979 до 1989 г. Заключението е повлияно от природни бедствия, подобно на начина, по който унищожението на Джурасик свят се случи след последвалия хаос. Първи дойде ураганът Хюго от 1989 г. Девет от всеки десет души останаха бездомни от урагана, който също причини щети на стойност 250 милиона долара. Вулканът най-накрая изригна през 1995 г., след като престоя четири века. Това изригване беше първото от многото. Дали Мартин осъзна, че вулканът ще изригне, правейки това прекрасно студио недостъпно някой ден? Винаги поемането на риск е мъдрият курс на действие. Но този остров служи като родно място на музикалната история. The Rolling Stones щяха да се реформират, докато The Police щяха да се разделят. Сър Пол Маккартни го посети няколко седмици след убийството на Джон Ленън.

Когато Мартин решава да го промени, Бийтълс вече са се разделили преди няколко години. Лодка беше опит, но изглежда не се получи. В крайна сметка той избра този малък карибски остров с уникална история. Търговията с роби не е непозната за този остров, който също има силна любов към музиката. В резултат на това ирландската култура, от която произлизат и много от жителите на острова, е доста видна там. С помощта на “Hot, Hot, Hot” на Arrow можем да чуем сока музиката на Монсерат.

Под вулкана може да се сравни с отваряне на капсула на времето. Този филм може да изобрази време в поп музиката, когато нещата се променят, като използва архивно видео. През това време цифровият запис става все по-популярен. Бизнес стратегиите на студията също се развиват по същото време. По това време CD-тата щяха да заменят касетите като доминиращ аудио формат. Да не говорим как промениха начина, по който подходиха към записа на албум.

Прочетете също: Синопсис

Концепцията на Джордж Мартин позволи на музикантите да се измъкнат от врявата в Лондон, Лос Анджелис и Ню Йорк. Дори близките острови не можеха да осигурят същото ниво на спокойствие като Монсерат. Говоря за Стиви Уондър, който свири в бар до 4 сутринта. Къде в САЩ и Англия бихте могли да намерите нещо подобно, нали? Естествено, настройването му има някои от своите предизвикателства. Поради географското местоположение на острова беше невъзможно просто да се изкачите по хълм, което затрудняваше инсталирането на масивна, специално направена миксираща маса Neve. Въпреки това, след като всичко беше поставено, музикантите започнаха да пристигат, включително сър Пол. Това доведе до неговия Tug of War, който включваше дует със Стиви Уондър и беше номиниран за Грами.

Обожавам използването на интервюта в документалния филм, които режисьорът Грейси Ото внася в проекта. Вместо да отиде на обичайното сядане за разговори напред, тя избира да не го прави. Ставаме свидетели на певци и други хора, включени в интервюта, които се чувстват също толкова интимни, колкото и самите домашни филми. Единственото нещо, което бих предпочел вместо архивния материал, беше интервю на живо с Пол Маккартни. Няма достатъчно място за всичко, дори и тогава. Много от тези интервюта може да започнат лично, преди да преминат към озвучаване, докато гледаме други видеоклипове или изображения на екрана.

Въпреки че филмът включва много архивен материал, той не се концентрира само върху архивите. Тъй като филмът съдържа толкова много кадри, не бих се изненадал, ако някои музикални фенове го гледат за първи път. Това включва Super8 и домашни видеозаписи от Стюарт Копланд, Анди Съмърс от The Police и сър Пол Маккартни. Честно казано, списъкът е безкраен. Впечатляващо е, че режисьорите успяха да съкратят тази история в час и половина, като същевременно запазят нейната интимност. Изображенията, които демонстрират великолепието на острова, не са недостиг. Изглежда сякаш сме там с тях в кабината за запис и на острова!

В този основен филм за уютното звукозаписно студио на AIR Studios Montserrat Under the Volcano улавя момент във времето.

Прочетете също: Οι κινηματογραφιστές «Κάτω από το ηφαίστειο» μιλούν για το ντοκιμαντέρ τους

Свързана публикация: